Топ 10 на декоративните треви

Не подценявайте въздействието, което тревистите растения могат да окажат върху вашата градина! С толкова разнообразна група растения има какво да пасне на всяко пространство и стил.

Високите треви правят страхотни паравани, докато по-ниските видове омекотяват ръбовете на бордюрите и кашпите. Пъстрите листа и текстурни цветове внасят много разнообразие в градината, а вечнозелените треви могат дори да се използват за създаване на целогодишни форми.

Повечето треви се допълват красиво една с друга, като се смесват грациозно в многогодишни групи и създават богат гоблен. Независимо дали решите да поставите няколко акцента в саксии във вътрешния двор или да засадите на големи групи, винаги има място за някои декоративни треви в градината.

1. Добавете пръски цвят…

Декоративна трева ImperataАко търсите цвят в градината, тази жизнена многогодишна трева е фаворит! Тънките, яркозелени листни остриета се задълбочават до рубиненочервени на върховете. До края на лятото листата са оцветени от зелено-златисто до тъмно рубинено. Въпреки че не е най-издръжливата трева, Imperata cylindrica ‘Rubra’ с радост ще расте на открито, ако бъде защитена със сламен мулч през зимата. Засадете я в смели туфи в тревната граница или като част от композиция в саксия.

 

2. Японски градини…

Hakonechloa macra ‘Aureola’ е зашеметяваща декоративна трева с елегантен, каскаден хабитус. Това е чудесен избор за контейнери и японски градини, където златистите ивици образуват прекрасна, заоблена туфа. Еднакво добър като единичен екземпляр или засаден в групи, за да образуват гъста почвена покривка.

 

3. Пухкави цветни глави…

Трудно е да устоиш да докоснеш пухкавите цветни глави на Pennisetum alopecuroides! Тези цветя с четка за бутилки създават люлееща се мъгла над вълни от тънка зелена масас през лятото – идеални за добавяне на текстура към границите и омекотяване на силуетите на трайни насаждения в края на лятото. Листата са доста незабележими, така че тази трева е най-добре засадена сред други треви или пролетно цъфтящи многогодишни растения, за да осигури интерес по-рано през годината. P. ‘Hameln’ има по-дълги, по-малко цилиндрични цветни глави, докато P.’Hameln Gold’ носи пръски ярко жълта зеленина в градината.

4. Добавете движение…

Stipa tenuissima е една от любимите ми и има защо! Тази издръжлива трева образува спретнато кичурче от фини, подобни на нишки остриета, които създават страхотно извиващо се движение през летните месеци. Не изисква почти никаква поддръжка, след като се установи, с радост понася горещи и сухи почви. Идеална за добавяне на меко, тънко усещане към чакълестите градини и бордюри, като се асоциира добре с други треви и трайни насаждения. Едно предупреждение обаче – ако си хареса мястото, тази издръжлива трева ще се самозасее свободно, на други места в градината!

5. Създайте височина и структура…

Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ е отлична трева за добавяне на височина и структура на задната част на бордюрите. Тази привличаща вниманието трева е най-известна със своята ранна лятна зеленина с отличителни кремави ленти, които очертават всяко острие. До края на лятото листата се превръщат в златиста, придружена от високи шлейфове медно-розово цвете, които правят ефектен архитектурен елемент. Вертикалните стъбла си струва да се оставят, за да осигурят драматичен зимен интерес. M. sinensis ‘Strictus’ визуално е много подобен, макар и малко по-висок.

6. Контейнери за зимен двор…

Carex comans ‘Bronze Perfection’ е превъзходна трева от острица с твърда, жилава зеленина, която се извива от спретната туфа. Отгледан заради необичайния си бронзов цвят и вечнозелена зеленина, той е идеалното допълнение към зимните контейнери. Листата омекотява ръбовете, добавя цвят и осигурява страхотна текстура. Издръжлив, компактен и устойчив на суша, този Carex с ниска поддръжка е лесен за отглеждане във всяка добре дренирана почва. За по-тъмнокафява, розови листа опитайте C. ‘Milk Chocolate’.

7. Блатни, кисели почви…

Eriophorum angustifolium е широко известен като памучна трева – лесно е да се разбере защо! Този британски местен жител се намира в киселинни торфени блата, където се разпространява, за да образува вечнозелена колония от доста незабележима зеленина. Пухкавите бели цветни глави обаче далеч не са обикновени, имат вид на пухкави заешки опашки. Ако можете да предложите блатиста, кисела почва, това издръжливо многогодишно растение прави превъзходно маргинално водно растение за естествени схеми за засаждане.

8. Примерни растения…

Pennisetum ‘Rubrum’ е доста ефектен! Тъмнокафявата му листна маса образува извита туфа, която се задълбочава до бордо през целия вегетационен период. В края на лятото той е покрит с разкошна изложба на тънки, пухкави, червени цветни глави, които се спускат скромно към земята. Тази жива трева прави страхотно растение, осигуряващо архитектура и цвят на градината. Въпреки че е устойчив на замръзване, той се чувства най-добре защитен от студено и влажно зимно време.

9. Покрайнини на езерцето…

Тревите растат в широк спектър от условия – тази обича да има мокри крака! Glyceria maxima вар. variegata може да се засади на височина до 25 см под нивото на водата, което прави привличащ погледа воден ефект. Листата се появява с розов оттенък, зрее до зелено и жълто с елегантен пъстър модел. Свободни, ефирни цветни глави се появяват в края лято, което носи прекрасен текстурен контраст. За по-естествено изглеждащ дисплей изберете вида, G maxima , който има проста, яркозелена маса. Тази издръжлива трева се отглежда най-добре в големи езера, където има място за разпространение и развитие на гъсти насаждения, които предлагат добро прикритие за дивата фауна.

10. Изложби на отрязани цветя…

Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ е отличен за отрязан цвят! Бронзово-розови пернати метлички се издигат на високи, тънки стъбла в края на лятото, стават сребристо бели, когато узреят. Това е великолепна структурна трева, която остава чиста и компактна, въпреки височината си, така че няма да има нужда от много място. Определено растение за задната част на групите, където ще добави много интерес в края на лятото и архитектурна структура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вземи оферта

Ако желаете да получите оферта от нас, без никакви финансови ангажименти и излишни обвързаности, свържете се с нас! Разкажете ни за проекта си, а нашите специалисти ще посетят обекта и на място, за да предложат детайлно решение.