Елементи на Дзен градините

   През годините под влиянието на различни взаимодействия между азиатските култури Дзен градините – произхождащи от Япония – се допълват от предмети от Китай и Корея, което води до появата на специфичен азиатски стил в градината. Много специфични елементи съществуват и се използват заедно, в комбинации или отделно създават еманация на така наречените азиатски стил градини или Дзен градини. Нека да проучим основните ключови групи елементи …

Скали и камъни
Композициите от скали и камъни са може би най-важните елементи, използвани в азиатското градинарско изкуство. Те излъчват сила и стабилност, съчетани със спокойствие и безкрайни усещания. Със своята груба структура, те често се използват като контрапункт на меката визия на пясъчните и водни
те елементи – противоречие, което предизвиква дълбок размисъл.

 

 

 

Вълнист пясък и чакъл

В стилизираната ландшафтна композиция на дзен градините водните площи – като морета и реки – са представени чрез пространствата от натрошеният чакъл. Множество внимателно оформени плитки бразди и мотиви символизират вълните и движението на водата, което показва динамиката в нея. Най-често се използват натрошен бял или бежов гранит, който е внимателно оформен със специално изработени гребла. Именно тези линии и вълни от гранит и чакъл са сред най – често срещаните и характерни визуални елементи на дизайна на Дзен градината.

Езера с риби КОИ

   Водата също е съществен компонент в азиатските градини. От фонтани с корита, през потоци и каскади, до езера с мостове – няма значение формата, в която е въведен този елемент, той носи характер и харизма. Водата върви “ръка за ръка” с камъка – представляващ динамиката на ин-ян, които си противоречат и допълват в една безкрайна хармония.

Известната риба Koi добавя цвят и жизненост към всяко водно помещение. Те се адаптират еднакво добре в големите езера или в малките езера във вашия двор. Като истински домашни любимци, те свикват с човешкото присъствие и могат да бъдат обучени да вземат храна от ръка. Великолепни и в същото време лесни за отглеждане, рибите Koi стават една от запазените марки на азиатската култура и градинския дизайн.

Каменни фенери
И тъй като една от основните цели на Дзен градината е да се създаде добре балансирана и хармонична среда за медитация, в дизайна на градината се избягват създадените от човека елементи. Изключенията от това правило са каменните фенери (известни също като светлините на пагодата). Те се различават по форма и размери, в детайли и декорации. Създадени, за да приютят маслените лампи и свещите, каменните фенери в пагода са разположени на специални места в градината и служат едновременно като източник на осветление и като акценти на изкуството.

Каменни стъпки
„Не оставяйте нищо за случайността” е важен принцип, когато става въпрос за дизайн на Дзен градини. Внимателно подредените пътеки, върху които човек може да изследва и да усети духа на градините, са един от основните елементи в азиатското градинарство. Подреждането на пешеходни пътеки чрез използването на каменни стъпки е от съществено значение за правилната конфигурация на дизайна. Тези пътеки могат да водят през чакъл, мъх, трева и дори водни площи, като ви канят по този начин стъпка по
стъпка да откриете красотата и духовните тайни на Дзен градината.
Каменни мостове
Друг характерен елемент е мостът. Може да се използва в градините от смесен азиатски тип за преминаване през водни обекти или в сухи каменни градини, за да се създаде динамична комбинация от пътища на различни нива. За създаването му са необходими естествени материали, най-често дърво или камък. В японските скални градини мостовете са съставени предимно от една голяма скала, която свързва два хълма. Може да се използва не само като проход, но и като пейка, на която човек може да седне и да се отпусне.
Извити китайски червени мостове
Червените сводести мостове са уникална запазена марка на китайските градини. Те са малки по размер и традиционно се състоят изцяло от дърво. Сводът им обикновено се разполага на най-високото място в градината, което позволява най-добрата гледка към околността.
Каменни водни басейни
Каменните водните бани произхождат от Япония, където традиционно се използват като място за миене и почистване преди започване на чайна церемония. Наричан tsukubai – буквално “спиране на басейна”, те са направени по такъв начин, че човек трябва да се поклони, за да ги използва. По този начин, освен измиване, те провокират и определено смирение на духа и се настройват към духовната цел на чайната церемония. В днешния дизайн на градината, каменните водни бани придават по-декоративна стойност на декора на градината.
Порти в дзен градините
Портата в дзен градината (torii) има предимно декоративна и символична функция. Понякога дори им липсват вратите на портата за затваряне – просто една дървена рамка в азиатски стил поздравява посетителите на градината. Тяхното символично присъствие служи за очертаване на границите на градината и за създаване на духовно усещане, което веднъж пристъпи под тази арка, влиза в друг свят.
Градини от мъх
Поради издръжливостта си при изключително тежки условия, мъхът често е единственият жив компонент на японските Дзен градини. Изключително непретенциозно растение, мъхът се нуждае от единствената сянка и влажна, за да процъфтява. В мекия и влажен азиатски климат, мъхът е широко разпространен. Неговите цветови нюанси варират в широк цветен диапазон – от тъмно зелено до жълтеникаво и могат да бъдат успешно използвани във водни градини, както и в сухи помещения.

Статуята на Буда
Статуите на Буда са още един елемент от дизайна на азиатските Дзен градини. Често се използва в голямото си разнообразие от културни и художествени форми. Тя представлява комбинация от човешки и природни елементи, духовни и художествени изрази. Статуите често се поставят в уединено медитативно пространство дълбоко в градините. Други характерни азиатски статуи използвани в Дзен градините са драконите – те са много специфични с външния си вид и богато културно значение за тази част на света. Изработени от камък, керамика или метал, източните статуи в градината носят особено азиатски дух в дизайна.

Японски клен
Японският клен (Acer palmatum) е широколистно дърво, което може да достигне максимум 6-8 метра височина и е характерно за териториите на Япония, Китай, Корея и източна Монголия. Широките му листа имат характерна форма с пет или седем върха. Оцветяването на дърветата може да варира, но най-желаните са тези, които имат яркочервени цветове. Именно заради своите впечатляващи цветове и атрактивен силует японският клен е обичаен избор за изкуството Бонсай или дизайна на азиатския пейзаж. Като с четка на художник, майсторите на Дзен градини добавят смели цветни петна, представящи живите японски дървета в своя състав.

 

Съвременни Дзен дворове
В тази част на статията ще разгледаме вълнуващи примери за това как естетиката на азиатските градини може да бъде преведена в модерни комплекси и домове. Поради по-малките пространства на домовете днес, съвременните дизайнери често трябва да съчетават съвременни и древни градински елементи, което изобщо не е лесна задача. Затова ще проучим подробно как елементите на традиционния азиатски дизайн на градината (който се разглежда в предишната част на статията) могат да бъдат поставени на конкретни места, в какви комбинации и как те могат да съставят уникалния дух на задните дворове на дзен в съвременен стил.

Характерно за азиатските градини е целенасочено въведената асиметрия. Например – ако е положена пътека – никога не е по права линия, по най-краткия път – тя върви меандрично между най-визуално впечатляващите места в градината. Пейзажът е съставен по такъв начин, че никога не се открива панорамна гледка към цялата градина – тя трябва да се изследва и да се опознава отвътре, за да бъде наистина разбрана.

Тук в основата на композицията е пешеходната пътека – в центъра на композицията са положени плътни правоъгълни блокове. Белият чакъл в най-ниската част на аранжировката символизира водата, а каменната пътека се издига на едно ниво над нея като мост, който пресича реката. Правите линии на дървената платформа действат като рамкиране на композицията и са съпоставени с органичните и овални форми на скалите и растенията.

Това е една модерна интерпретация на Дзен градина от Австралия. Нейните строго геометрични форми, каскада от тераси и видове растения се въртят около контраста на форми и материали. С две ясно видими зони – плоското квадратно пространство, покрито с вода, трева и гладки повърхности и овалната експлозия на зеленината – пространството предлага динамични противоречия и разнообразие.

Интериорни идеи за Дзен градина

Дзен пространството може да бъде преместено изцяло вътре в дома, дори в този случай на втория етаж на къщата. Трудностите при изграждането на такова пространство във вътрешното оформление могат да бъдат значителни, но ако всичко е внимателно планирано и умело изпълнено, резултатът е грандиозен.

Дзен вдъхновени обществени пространства
Понякога ландшафтните архитекти, които мислят напред, заемат елегантната естетика от дзен градини и му придават модерно четене, интегрирайки този стил в публични пространства и градски пейзажи. Нека проверим заедно някои вдъхновяващи примери на умело подредени релаксиращи пространства, вдъхновени от Изтока.

Първият проект е Roombeek the Brook, разположен в Енсхеде, Холандия. Съществуващата водна площ е превърната в модерна дзен градина с неправилни скали, които забавят движението на водата и придават спокойствие и чар на заобикалящата го среда. Гладките каменни блокове, положени асиметрично из цялата водна площ, са вдъхновени от традиционните пътеки за стъпване на камъни, но дават на тази концепция съвременен прочит.

Като част от изложението Urban Stories – Милано 2013, инсталацията Naturescape от Kengo Kuma е модерна и провокативна интерпретация на традиционната японска градина. Каскадите и пластовете на гладко оформени каменни вълни се комбинират с водни площи в най – ниските точки, и групи от бамбук, засадени сред островчета с чакъл.

Ето още няколко места за отдих, разположени в бизнес сгради, чиито архитекти са използвали елементи от азиатските градини, за да създадат неповторима атмосфера:

 

Мини Дзен градини

Ако се насладите на източната стилистика и идеите, представени пред вас в тази статия, но нямате място да създадете пълноценна дзен градина във вашия дом – не се разстройвайте – решението е просто – миниатюрна дзен градина.

Множество разновидности на настолната дзен градина могат да бъдат закупени онлайн и да донесат азиатската хармония и чар в дома, офиса или дори да се представят като подарък за любим човек. Ако имате търпение, находчивост и стабилни ръце, можете да създадете сами сухата си градина

Ето един очарователен пример за това как една миниатюрна градина може да бъде поставена дори в стъклен буркан. Това създава приказна атмосфера и екстравагантност, но е по-сложна задача да се създаде и поддържа такава градина.

В заключение, ви съветваме да се грижите за създаването на Дзен градини в домове и офисите си. Защото в бурята на глобалните събития и стресиращия и интензивен ежедневен живот осъзнаваме все повече и повече необходимостта от някакво спокойно и хармонично пространство за медитация, вдъхновение и презареждане.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вземи оферта

Ако желаете да получите оферта от нас, без никакви финансови ангажименти и излишни обвързаности, свържете се с нас! Разкажете ни за проекта си, а нашите специалисти ще посетят обекта и на място, за да предложат детайлно решение.