Минимализъм в ландшафтния дизайн

Минимализмът в ландшафтния дизайн не е ново явление, но в България става все по-популярен. Може би градинари, собственици на вили, хората, които живеят “на земята” са уморени от традиционния пейзажен стил на своите градини, на буйни цветове и форми. В същото време, не всички харесват и строгият геометричен стил. Може би поради прекалената симетрия, а може би и поради сложността на поддръжка. В такъв случай, трябва да се обърне внимание на елегантния и дискретен минимализъм. В градината направена в този стил поддръжката ще бъде сведена до минимум, като ще остане все така ефектна.
Съвременният минимализъм в ландшафтния дизайн е синтез от западни течения през миналия век (конструктивизъм, функционализъм) и древни естетически традиции на Япония (каре сансуй). Философията на минимализма се основава на три принципа – простота, пространство, геометрия. 
Геометрия днес означава не толкова строга форма или симетрия, колкото геометрична цялост на композицията. Симетрията между другото в минимализъм е недопустима. Простота и пространството говорят сами за себе си. Стилът  предполага минимум от цветове, минимум изразителни и зониращи елементи, които визуално разширяват изгледа. Следователно, минималистична градина с малък размер е особено подходяща.
 
Оформление
    При изготвяне на проекта за двор на вила или къща в минималистичен стил, трябва да се помни, че композицията трябва да бъде цялостна, зонирането е позволено само условно. Като правило, отделяне на зони се постига чрез промени в нивото. Различните нива могат да се свързват чрез настилки – много важен елемент. Те могат да бъдат както класически правоъгълни, така и заоблени – спирални или дъгообразна. Често в минималистичните градини има езеро, задължително с правилна форма – правоъгълна, кръгла или елипсовидна. Въобще всеки линия и форма в градината трябва да бъде максимално изчистена, избягвайте размити очертания.
 
Материали
    При минималистичният стил в градината се използват много настилки. За да се избегне прекомерното разнообразие от материали се използват еднотипни, с гладка текстура, като бетон или полиран камък. Идеалното решение е използването на един единствен материал за всички елементи на композицията – настилки, алеи, рамкиране на езерото. Що се отнася до палитрата – трябва да изберете един или два дискретни цвята. Трябва да се помни, че принципите на минимализма предполагат превъзходство на формата над цвят.
 
Малки архитектурни форми
    Изразителни елементи трябва да се използват с повишено внимание. Прекаленото претрупване ще ги лиши от ясни  линии, подчертани от акценти. В малки количества се намира правилната форма цветарници, повдигнати над земята, големи кубични или цилиндрични контейнери за растенията. Вертикалното озеленяване се поставя върху конструкции, без допълнителни опори. Ако използвате трева, то без допълнителни декорации. Често тревата се заменя от баластра или чакъл. Подобно похвати се използват в японските каменни градини, като големи камъни, които също често се използват в минималистичен градини. Елементи като градински пейки, беседки и перголи са изпълнени обикновено в строги форми, за да  подчертават цялостната композиция. Често се използват като акцент абстрактни скулптури или футуристични инсталации от метал.
 
Растения
    Философията на минимализма налага някои ограничения върху растенията използвани в озеленяването. Растенията могат да бъдат използвани за създаване на цветни акценти, но такива ярки петна трябва да са не повече от три. Но цветът – е второстепенен, на преден план все още е формата, на която е подчинен минимализма. В градина в такъв стил ще изглеждат страхотно иглолистни дървета – колоновидна хвойна, туя , кипарис, сребрист смърч. Сред тревистите растения трябва да се обърне внимание на папрати, различни треви, острици, и почвопокривни растения, мъхове. За вертикално озеленяване може да използвате Parthenocissus, Actinidia, бръшлян, хмел. Интересен решение би било цветарници с едноцветни растения например хоста. Засадени единично или в малки групи.
 
Мебели
    Мястото за сядане е важен елемент на стила минимализъм. В градината, дори и с перфектно изгладени пропорции и форми, неправилно подбрани мебели могат да развалят цялото впечатление.Следователно  трябва да се предпочитат прости геометрични форми и материали с гладка текстура – дърво, пластмаса, полирани камъни.
Минимализмът в ландшафтния дизайн не се ограничава до набор от добре определени елементи, събрани в едно място. Важно е да ги комбинирате в цялостна композиция, запазвайки идентичността на всеки един от тях. Това, може би, е основната трудност при разработването на такива градини. Вторият проблем, който ще се изправи пред дизайнера – мерки за привеждане в съответствие – необходима е да изхвърлите всичко излишно, ненужно. Запазете само това, което “е на мястото си.” Винаги има от къде да вземем пример. Има много известни ландшафтни обекти, в стила на минимализма. Прекрасни примери в западните течения са Sony-Center в Берлин авторство Peter Worker, Мемориал на 11 септември и двора на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Забележителен пример за източният минимализъм – дзен градината Рьон-джи в Киото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вземи оферта

Ако желаете да получите оферта от нас, без никакви финансови ангажименти и излишни обвързаности, свържете се с нас! Разкажете ни за проекта си, а нашите специалисти ще посетят обекта и на място, за да предложат детайлно решение.