Биобасейни

    През последните години в западна Европа набира популярност един особен вид открити плувни басейни. Това са биобасейните. Те се възприемат много добре от любителите на екологичен начин на живот. Това е една чудесна идея поради няколко причини. Една от причините да се откажете от конвенционалният басейн в двора е, че той се използва едва няколко месеца през лятото, а през останалата част от годината стои празна дупка. Друга причина е използването на препарати за пречистването на водата – при биобасейните не се използват такива. Освен това, желанието да имаме и плувен басейн и декоративно езеро е решено със събирането им в едно. Пречистването на водата при биобасейните става по екологичен начин, по естествен път чрез растителност. 
    Представлява комбинация между плувен басейн и декоративна водна площ с водна растителност. Участъка за плуване обикновено е с правоъгълна форма и е иззидан, но е потопен на 30 см. под водната повърхност. 
    Изработването на биобасейн се подчинява на няколко принципа. Важно е да се подходи като при декоративните езера. Трябва да се направи изкоп за водната площ, като частта която ще е за плуване е по дълбока – минимум 1,2 метра, тази за растенията за растенията е по плитка и с различни дълбочини. Трябва да предвидите поне 50 м2 в двора, тъй като на по малка площ плуването не особено забавно. След като направите изкопа, се насипва пласт около 5 см с пясък, върху него се постила геотекстил и най-отгоре фолиото. Това се прави за да се омекоти дъното за да не се пробие фолиото от налягането, което се упражнява от водата. При по-големи площи се налага да се залепят листове фолио, което е рисково и ако не сте сигурни в себе си най-добре е да поръчате необходимият ви размер на вносителя или производителя. Дъното на езерото се покрива с чакъл от объл речен камък, така се покрива фолиото за да не се вижда и да не се наранява.
Като основно правило: зоната на регенерация трябва да е с размерите на зоната за плуване. Колкото по-голяма зона за регенерация имаме, толкова по-малка нужда има да се пречиства водата с технологии.
    Тайната на пречистването на водата са растенията. Ето защо в областта на регенерация трябва да има участъци с различна дълбочина за да отговаря на нуждите на различните растения. Растенията е най-добре да са засадени в беден на хранителни вещества субстрат. Засаждането им в кошници има за цел да ограничи прекомерното им разпространение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вземи оферта

Ако желаете да получите оферта от нас, без никакви финансови ангажименти и излишни обвързаности, свържете се с нас! Разкажете ни за проекта си, а нашите специалисти ще посетят обекта и на място, за да предложат детайлно решение.