Озеленяване на детскa площадкa

Има няколко основни принципа, които трябва да се спазват при проектирането и изграждането на детските площадки от гледна точка на растителността и безопастността на децата. За площадките в парковете и на други обществени места има ясно разписани правила и те се спазват стриктно от ландшафтните архитекти.
Тук ще обърнем внимание на зоните за игра на децата в дворовете. Важно е още при сепарирането на двора като функционалност да се отдели зона за игри на децата. Тези зони като размер и вид трябва да са съобразени както с възрастта  и броя на децата, така  и с размерa на двора ви.
Ако децата са малки трябва да се направят съоръжения за катерене, пързаляне, промушване и други за развиване на двигателните умения. Могат да се монтират всевъзможни игри на открито за по–големите като дартс, стрелба с лък, врати за футбол, кош за баскетбол, дъска за рисуване, батут и т.н.
Когато се избират растенията, които ще се засадят наоколо трябва да се внимава да не са с отровни листа (бръшлян, тис, зокум, ралица, момина сълза и др.), отровни плодове, които могат да бъдат погълнати или други които предизвикват алергии. Също така противопоказно е да се използват растения с бодли и шипове (пираканта, кисел трън, рози, юка и др.). Проблем създават и растения, чийто аромат предизвиква алергии.
При избора на място за детската площадка е добре тя да се вижда от всекидневната, за да има постоянен контрол от родителите. Трябва да се осигури сянка, която да осигури хладина през горещите дни. Дървото, което ще хвърля сянка не бива да е твърде голямо за да има все пак слънце и през по-хладните пролетни и есенни дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вземи оферта

Ако желаете да получите оферта от нас, без никакви финансови ангажименти и излишни обвързаности, свържете се с нас! Разкажете ни за проекта си, а нашите специалисти ще посетят обекта и на място, за да предложат детайлно решение.