Монохромна градина

Градина в един цвят или монохромна градина – едно от най-интересните ландшафтни решения, наскоро придобило голяма популярност.
Създаването едноцветни градини може да изглежда лесно, но градината не е само една цветна леха, а сложен микс от едногодишни и многогодишни растения, които трябва да бъдат внимателно подбрани и добре аранжирани.
При планирането на монохромна градина трябва предварително да се определи  доминиращият цвят. Това е ключов момент при подбора на растения. Разбира се без зеленият цвят не може, но неговите нюанси могат да бъдат много различни – от белезникаво до наситено тъмно зелено.
Има и друг момент, който не трябва да се забравя: през есента листата на дърветата и храстите променят цвета си, растенията пожълтяват, стават оранжеви, цвят бордо, или до падането на листа остават зелени. Вие ще трябва да решите кои от тези нюанси ще подхождат на вашата градина.

Избор на растения в една гама
Какви цветя да изберем за бяла градина? Подходящи са момини сълзи, бели сортове лалета, зюмбюли и други луковични, както и бели божури, теменужки, Alyssum, астри, хризантеми, катерливи рози, клематис, хортензии и т. н. Те са идеалният акомпанимент за белостволни дървета (бреза, топола, бяла) и бели цъфтящи дървета и храсти (череши, Спиреи, магнолия). Пейзаж може да бъде допълнен с декоративни треви. В заключение белоснежната градина винаги е свежа и изглежда фантастично, особено на лунна светлина.

Градината в сини тонове също е прекрасна – цветът на море и небе предизвикава спокойствие и тишина. Растения със сини цветове, които може да използвате в градината – син клематис, будлея, глициния. Цветя като Aquilegia, делфиниуми и клематиси.
Жълтите градини красят лалета, нарциси, миниатюрни слънчогледи, невени, жълти далии . Жълти цветя за градината ще бъдат в хармония с Ligustrum ovalifolium ‘Aureomarginatum, Philadelphus, Euonymus, Mahonia и Forsythia.
Оранжевото е цвета на успеха. Градините в оранжеви нюанси са за оптимистите, готови на действие хора. В тези градини намират своето място невен, Hemerocallis, Dimorphotheca, Calibrachoa, Calceolaria, Coreopsis, Cosmos, Crocosmia и др. За вертикално озеленяване в  оранжево идеална е Tecoma radicans (Campsis radicans).
Нежните, мечтателни натури биха предпочели розова градина със зюмбюли, лалета, божури, Begonia, Hydrangea paniculata, Cosmos, флокс , Matthiola, астри и разбира се рози. През пролетта романтично настроение в розовата градина създават цветовете на бадеми, праскови и череши. Много подходящ за тази градина е Acer negundo ‘Flamingo’, чиито листа са с розови връхчета.
Червената градина ще ви гарантира весело настроение и енергия. Червени цветя за градината – мак, Linum, карамфил, Impatiens, Salvia, Antirrhinum, Zinnia, Adonis , както и много други сортове и видове растения цъфтящи в червено. В червенaта градина ще изглеждат страхотно дивите лози и храсти с червени цветове, като например катерливи рози, трендафили, текома или Acer “Royal Red” и други дървета с листа от червени и лилави нюанси.
    Лилави тонове предпочитат любителите на загадъчното и тайнствено. В лилавите градини те могат да засадят любимите си нюанси на ириси, зюмбюли, иглики , лобулария, клематис, теменужки, и т.н. Струва си да се сложи Acer platanoides Royal Red и Acer palmatum, люляк, смрадлика и др.

Идеи за монотонна градина
Имайте предвид, че избора на един-единствен цвят за градината – не е ограничение, както изглежда на пръв поглед. Доминиращият тон може да има много нюанси, за които има място в цветните лехи. Така че, когато правите една цветна градина може да се образува непрекъснато цъфтяща цветна леха с плавен преход от наситени нюанси до пастелни. Да създадете група на различни растения от същия цвят или на представителите на един и същи вид, но различни цветове. Монохромната градина не изисква да се поддържа един и същи цвят през целия сезон: например, през пролетта на вашата градина може да бъде розова, през лятото в бяло и жълта на есен.
Друг важен момент за монохромните градини са малките архитектурни форми, градински орнаменти и мебели. В една монохромна градина елементите на ландшафтния дизайн могат да бъдат боядисани в същия цвят като избрания за градината. Но тук, както се казва, без фанатизъм – боядисани в лилаво или червено мазилка, статуя или каменна ограда – е явна злоупотреба с цвят. Можете да сложите нощно осветление в градината или в езерцето в цвета, който сте избрали за монохромната градина.

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вземи оферта

Ако желаете да получите оферта от нас, без никакви финансови ангажименти и излишни обвързаности, свържете се с нас! Разкажете ни за проекта си, а нашите специалисти ще посетят обекта и на място, за да предложат детайлно решение.