Декоративни треви в двора

Декоративни тревисти растения –  това е огромна група растения, които се различават по размер, цвят и текстура. Трудно е да си представим озеленен двор, в който няма декоративни тревисти растения. Те са атрактивни от пролетта до късна есен в тревните площи, цветни лехи, езерни брегове, когато други растения не цъфтят или вече са прецъфтели, така че те са подходящи за различни места в градината.
Тревистите растения намират приложение на различни места, те могат да доминират в една или друга част от пейзажа, или да допълват на композицията, като му дават пълнота и завършеност. 
За да изберете правилните растения за засаждане във всяка градина, трябва да знаете биологичните им характеристики и декоративни качества.
 
Тревистите растения като форми на живот
Всички видове тревисти растения имат редица общи характеристики: те имат подземна коренова система, въздушни издънки, стъбла, листа и цветоносна част. Надземните части на тревистите растения съществуват през целия вегетационен период, след което отмират –  вегетативните им части не са постоянни.
В много отношения тревистите растения се различават. Те могат да бъдат едногодишни, двугодишни и многогодишни, бързо и бавнорастящи, топлолюбиви, и такива, които предпочитат по хладни места, височината им може да бъде от няколко милиметра до десетки метри. Между другото, банана е тревисто растение, чиято височина и форма много напомня на дърво, а бамбука от своя страна може да  достигне 35 метра височина.
 
Тревистите растения в проекта на градината
Във всеки двор ще намерите много места, които без тревисти растения просто не могат да се направят. На първо място, това са тревните площи. Моравата – откритата тревна площ, обикновено това е смес от различни видове треви – различни видове райграс, фестука, власатка и т.н. Като правило, това са бързо растящи, устойчиви на утъпкване маломерни декоративни треви, които правят плътен дебел килим, който покрива земята.
Тревистите растения в дизайна на алпинеума.
Това са незаменими растения, когато става дума за алпинеуми. Там могат да се използват най-различни декоративни треви и житни растения, почвопокривни, цъфтящи едногодишни и многогодишни растения-алисум, винка, седум, семпервивиум и така нататък. Тревисти растения с декоративни листа, с големи и малки плодове, както и с красиви цветове.
В ландшафтния дизайн се използват и увивни декоративни растения. Те се използват предимно за вертикално озеленяване. Композират се около перголи, декоративни решетки, скулптури, използват се дори и за ниски живи плетове.
Влаголюбивите видове декоративни треви са успешно използвани за озеленяване на брегове на градински езера – Острица, Папур, Ирис, и други многогодишни декоративни растения  украсяващи брега на езерото, потока или в плитки води.
Високата декоративна трева изглежда добре в солитерни насаждения. Особено атрактивно за единично растение изглеждат декоративни треви като Камъш, Кортадерия, Микантус, Книфофия др. Някои декоративни треви растат под формата на кичури, като могат ефектно да се наслагват една до друга. От високите растения, също може да се изгради и декоративна стена, която да отдели зеленчуковата градина, както и да се използва за фон на други растения. Що се отнася до ниските декоративни растения, те могат да бъдат използвани например, да се създадат ярки цветни петна по тревата.
Особено роля имат многогодишните декоративни треви, които могат да украсяват една цветна леха, цветна градина, както и цветен бордюр. Когато използваме декоративните треви в композиция трябва да се подбират, така че да се вземат предвид свойствата на растенията партньори, защото често те не играят доминираща роля в композицията, а служат като тяхно  допълнение. Ще бъде чудесно, ако периодът на максимални декоративност на растенията съвпада с периода на цъфтеж на растенията в непосредствена близост до тях. Това е особено важно, когато използвате декоративна трева за декорация на сезонни цветни лехи. Би било добре растенията да се подбират, така че  да бъдат в една цветова гама или  различните декоративни градински видове могат да създават живописни композиции, като контрастират с всякакви цветове.
Декоративните треви в дизайна на градината могат успешно да служат и за маскиране. В много градини има места, които са трудни за обработване. Посейте си декоративна трева и лесно и евтино ще придадете на грозния ъглов парцел чист и спретнат външен вид.
 
Особености на отглеждане на декоративни треви
Повечето декоративни треви не са много претенциозни. Ако са подходящо подбрани въз основа на техните изисквания (за сенчести места, слънчеви или заблатени райони и т.н.). Тревистите градински растения в бъдеще няма да се нуждаят от много внимание. Изключение правят тревните площи – моравите, които се нуждаят от поливане и косене.
 
Единственият проблем, който може да възникне с  някои видове трева е бързото и агресивно разпространение. Това се отнася преди всичко за тези видове зърнени култури като острица и фаларис. Такива растения рано или късно ще се превърнат в плевел. За да се избегне това, е необходимо да се предотврати свръхрастежа на трева. В допълнение, съцветието на трева трябва да бъде премахнато преди узряване на семената.
Трябва да се каже, че списъка на декоративни треви за градината постоянно се обновява с нови сортове, форми и хибриди, които отговарят на различни изисквания на ландшафтни дизайнери. Те могат да бъдат намерени в специализирани магазини. Естетически им качества са доказани, така че декоративните треви намират място във всяка градина. Те ще ви помогнат да направите своята градина още по-грандиозна, елегантна и уникална.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вземи оферта

Ако желаете да получите оферта от нас, без никакви финансови ангажименти и излишни обвързаности, свържете се с нас! Разкажете ни за проекта си, а нашите специалисти ще посетят обекта и на място, за да предложат детайлно решение.